Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: Skarb pirata Kidda na Wyspie Wolin  (Przeczytany 492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Returns

• Użytkownik
  • **
Skarb pirata Kidda na Wyspie Wolin
« dnia: 04.02.2012, 21:11:43 »
Piracki skarb w Polsce?

Odnaleziono mapę kapitana Kidda! Według badaczy, legendarny pirat kapitan Kidd, ukrył swoje skarby na polskim wybrzeżu!

William "kapitan" Kidd urodził się 22 stycznia 1645. Wychował się w rodzinie o dobrej reputacji. Jak to się stało, że zszedł na złą drogę i został jednym z najokrutniejszych piratów XVII wieku?

Wszystko zaczęło się od śmierci ojca. Mały William miał wtedy zaledwie pięć lat. Gdy rodzinne finanse zaczęły mocno szwankować, chłopak został wysłany na morze, gdzie kolejne trzydzieści lat spędził jako pracowity i co najważniejsze, uczciwy marynarz. W wieku 46 lat osiadł w Nowym Jorku, ożenił się i zaprzyjaźnił wieloma obywatelami kolonii.

Intrygujący jest fakt, iż nieco później Kidd'owi udało się schwytać jednego z korsarzy na wybrzeżu Nowej Anglii, za co otrzymał 150 funtów nagrody. Następnie świeżo upieczony gubernator, baron Bellamonte, poprosił Kidd'a o zaatakowanie kilku innych korsarzy. Kidd partycypował w kosztach wyprawy, chociaż znaczną jej część sfinansowali ludzie z wyższych sfer oraz jego wspólnik – Robert Livingstone, człowiek, który zorganizował cały spisek.

Problemy zaczęły się jeszcze zanim wyprawa rozpoczęła się na dobre. Najpierw okręt Royal Navy przywłaszczył sobie część załogi, wybierając samych najlepszych marynarzy, później statek zaczął przeciekać, a na koniec załoga, spragniona łupów, a składająca się tzw. „złego elementu”, podniosła bunt. Wszystkie te okoliczności sprawiły, że kapitan Kidd musiał zaatakować statek handlowy, pod banderą hinduskiego władcy. Załoga Kidda nie tylko ograbiła statek, ale też poddała kilku jeńców torturom. Kidd bronił się później przed sądem twierdząc, że nic nie wiedział o tych aktach barbarzyństwa, ponieważ przebywał we własnej kajucie, jednak prawda jest taka, że piratem okrzyknięto go już na samym początku wyprawy. Sąd nie uwierzył w wyjaśnienia kapitana i w rezultacie William Kidd został powieszony.

W XX wieku odnaleziono pewne dokumenty, które, przynajmniej częściowo, uniewinniały Kidda.

Jak na prawdziwego rozbójnika przystało, stał się bohaterem wielu mrocznych opowieści oraz legend na temat ogromnych skarbów, które zgromadził. My znamy go przede wszystkim z opowieści Roberta Louisa Stevensona - Wyspa Skarbów.

Skarby Kidd'a do dziś spędzają sen z powiek wszystkim poszukiwaczom. Ich zdaniem miał je ukryć u wybrzeży Ameryki. Co prawda od końca XVIII wieku trwają poszukiwania Na Wyspie Dębów w Nowej Szkocji, jednak inna hipoteza mówi, iż Kidd owszem, ukrył niewielki skarb, ten jednak został wydobyty przez gubernatora Bellomonta. Pod koniec 2007 roku amerykańskim archeologom udało się odnaleźć zatopiony wrak statku kapitana Kidda - "Quedagh Merchant". Na jego pokładzie znajdowały się dokumenty okrętowe – dzienniki oraz mapy, na których zaznaczone są miejsca zatopienia skarbu.

Tu dochodzimy do sedna i najciekawszej części. Otóż zdaniem angielskich naukowców kapitan Kidd ukrył swoje skarby na wyspie Wolin. Za jego czasów była to część Szwecji i właśnie na to miejsce wskazują odnalezione na pokładzie mapy. Jest to dość prawdopodobne, ponieważ Kidd znał Morze Bałtyckie jeszcze z czasów młodości.

Skarb, jeśli istnieje, wart jest zapewne miliony dolarów. Wiosną zeszłego roku miała do nas przybyć ekipa naukowców z Wielkiej Brytanii. Niestety, nie znaleźliśmy informacji, czy dotarła, a jeśli tak, to czy cokolwiek znalazła.

Katarzyna Stępień

Źródła:

http://www.humbug.pl

A tutaj link:

=1215&cHash=d59190d6ac7f658a603478c67678cbbb]http://antiquebizu.pl/index.php?id=194&tx_ttnews[tt_news]=1215&cHash=d59190d6ac7f658a603478c67678cbbb

Offline luisdrive

• Użytkownik
  • **
  • Doświadczenie uczy,że... ...niczego nie uczy
Odp: Skarb pirata Kidda na Wyspie Wolin
« Odpowiedź #1 dnia: 05.02.2012, 00:03:20 »
Ja ten skarb mam już dawno w piwnicy  ;D i mogą go sobie szukać ile chcą :P :lol :okok bo już nie mieszkam na wyspie Wolin tylko obok :papa
"Ojczyznę kochać trzeba i szanować.Nie deptać flagi i nie pluć na godło. Należy też, w coś wierzyć i  ufać...Ojczyznę kochać i nie pluć na godło"
                              Wychowanie-T.Love

Offline sebastian L

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05.02.2012, 00:26:38 »
No a umie, znajdą kufer i jego bieliznę i osobiste rzeczy, szukajcie wiatru w polu.

Ale luisdrive może kiedyś odkryjesz skarb, może mojego dziadka o którym nie wiem, monetki w słoiku zakopane 2m w lesie.

Offline brzunio

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 05.02.2012, 00:30:41 »
No a umie, znajdą kufer i jego bieliznę i osobiste rzeczy, szukajcie wiatru w polu.

Ale luisdrive może kiedyś odkryjesz skarb, może mojego dziadka o którym nie wiem, monetki w słoiku zakopane 2m w lesie.
  :glowamur :glowamur :glowamur :o :o :o Chyba oświata w Polsce jest już na dnie.

Offline sebastian L

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05.02.2012, 01:41:31 »
Brzunio sorki za cynizm,ale nie mogłem się powstrzymać, lubię słuchać bajeczki, ale mało co w nie wierzę.
Brzunio to nie oświara realistyczny sposób myślenia.

Offline Januszl

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05.02.2012, 08:59:54 »
Nie raz się przekonałem że rzeczy nieprawdopodobne naprawde sie zdażają. Nie można z góry założyć ,że nie ma w tym ziarnka prawdy. Mimo że wyspę przeryto setki razy ,nadal tam wychodzą ciekawe rzeczy. Jeżeli skarb byłby tam ukryty to na pewno zwykłym wykrywaczem się go nie dopadnie.  Na szczęście są inne metody które pozwoliły by na przeszukanie tego terenu. Najgorsza rzecz dotycząca tego typu skarbów - czyli z epoki  ,  i jemu podobnych to jest to że lwia część ich znajduje się obecnie na terenach zabudowanych. W tamtym czasie był las , teraz park, szosa itp. obiekty. Mając to na uwadze , można śmiało założyć że przynajmniej 50% skarbów nie zostanie wydobytych. Przykładem , niestety autentycznym niech będzie to że znajdowane często skarby wychodzą w środku miast przy różnego rodzaju pracach ziemnych. Takie sytuacje nadal będą miały miejsce, budować przecież się nie przestanie. NAM niestety pozostaje szukanie monet po polach i lasach. Przykre ale prawdziwe. Masa prac budowlanych , ziemnych w miastach odbywa się bez żadnego nadzoru archeologicznego. A przecież wystarczyłoby aby my poszukiwacze mieli prawo przebadać dany teren , nawet pal pies - z oddaniem części czy całości znalezisk do muzeum. A tak , nie wolno wejść, a ci co powinni mają to w nosie. Przepada więc masa przedmiotów historycznych. Czasami jedynie słychać że jakiś robotnik wymienił monety złote czy srebrne na pół litra wódki.  Jest to kompletna paranoja , która dzieje sie na oczach tak archeologów jak i nas poszukiwaczy. Jeżeli więc instytucje państwowe mają w d;;;;  historię  to przynajmniej my powinniśmy mieć możliwość przeszukania takiego terenu. Inaczej to za 1000 lat ktoś znajdzie grosz i będzie piał z zachwytu. Jednym słowem cały ten system jest kompletnie chory a ci co tak pilnuja zabytków powinni być za swą tak gorliwą pracę zamknięci. :lipa 8-|

Offline mackgywer

• Aktywny użytkownik
  • MINELAB QUATTRO MP
« Odpowiedź #6 dnia: 05.02.2012, 10:10:39 »

http://bykom-stop.avx.pl/jakpisac.html
Prawdziwy mężczyzna nie pije miodu.
Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.

Offline Januszl

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05.02.2012, 10:19:36 »
SZKODA że zauważyłeś tylko błędy - mam z tym kłopot. Miałem cichą nadzieję że treść ważniejsza :(

Offline Returns

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05.02.2012, 10:25:55 »
Nie raz się przekonałem że rzeczy nieprawdopodobne naprawde sie zdażają..................... Przykładem , niestety autentycznym niech będzie to że znajdowane często skarby wychodzą w środku miast przy różnego rodzaju pracach ziemnych. Takie sytuacje nadal będą miały miejsce, budować przecież się nie przestanie. NAM niestety pozostaje szukanie monet po polach i lasach. Przykre ale prawdziwe. Masa prac budowlanych , ziemnych w miastach odbywa się bez żadnego nadzoru archeologicznego. A przecież wystarczyłoby aby my poszukiwacze mieli prawo przebadać dany teren , nawet pal pies - z oddaniem części czy całości znalezisk do muzeum. A tak , nie wolno wejść, a ci co powinni mają to w nosie. Przepada więc masa przedmiotów historycznych. Czasami jedynie słychać że jakiś robotnik wymienił monety złote czy srebrne na pół litra wódki.  Jest to kompletna paranoja , która dzieje sie na oczach tak archeologów jak i nas poszukiwaczy. J............

Chyba najdobitniejszym przykładem i problemem który poruszasz jest podwójny skarb ze Środy Sląskiej.
Aż włosy stają dęba na ogrom bezcennych artefaktów z koroną książęcą włącznie i wszystko to z kontekstem jest uchwycone.
A gdzie część została znaleziona i między innymi wspomniana korona...na zwałowisku gruzu wywożonego z centrum miasta :bag
A kto to odkrył...ludzie z wykrywaczami metalu... i bądz tutaj mądrym :zgoda
Pamiętacie możepół roku temu jak nasz kolega Artur T. przekazał do muzeum cenne artefakty które zdobywał w najrózniejszy sposób?! Przekazał je kustoszowi muzeum w Bytomiu i trafił na niego donos do prokuratury

http://www.tvs.pl/35447,przekazal_muzeum_250_eksponatow_teraz_moze_trafic_do_wiezienia.html

A teraz ten sam facet jest nominowany do nagrody National Geographic !!! w Kategorii "naukowe odkrycie roku"- za dobitny udział w Odkryci skarbu z Czermna.

http://archeowiesci.pl/2011/12/15/wspaniale-skarby-z-czermna/

Panowie chciałbym nadmienić że ta nominacja w świecie archeologi to jak filmowa nominacja do Oskara ;)
« Ostatnia zmiana: 05.02.2012, 10:46:29 wysłana przez Returns »

Offline Januszl

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05.02.2012, 12:49:21 »
Przypadków gdzie my a nie archeolodzy natrafimy na skarby różnego typu będzie więcej.  Wiadomo że mimo nie posiadamy wiedzy archeologicznej to przemierzane kilometry  powodują przypadkowe odkrycia w miejscach o których archeolodzy nic nie wiedzieli. Warto wtedy dać im znać. Może w końcu będą inaczej nas postrzegać. :ok

Offline brzunio

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 05.02.2012, 16:11:00 »

http://bykom-stop.avx.pl/jakpisac.html
Mack.O to dokładnie mi chodziło  :ok