Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: Bunkry z Obszaru Warownego "Śląsk"  (Przeczytany 402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Goligo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Discovery 2200
Bunkry z Obszaru Warownego "Śląsk"
« dnia: 28.01.2012, 14:05:13 »
Witam korzystając z pięknej pogody i braku ingerencji w ziemię(w nocy było -15 :-X) postanowiliśmy zwiedzić trochę bunkrów.
Obszaru Warownego "Śląsk" ma długość kilkudziesięciu kilometrów - od Przeczyc w powiecie będzińskim do Wyr, w powiecie mikołowskim, gdzie w 1939 roku toczyły się jedne z najcięższych walk na Śląsku. OWŚ był linią umocnień stałych i polowych, liczących w sumie około 180 budowli.Te zdjęcia które wrzuciłem pochodzą z Siemianowic Śląskich.

Stary magazyn amunicyjny, tak zwana prochówka.

Wyposażenie OWŚ miały stanowić ckm-y i rkm-y Browninga, moździerze, artyleria tradytorowa oraz działka przeciwpancerne. Umocnienia miały być uzupełnione artylerią lekką i ciężką należącą do wojsk polowych.

Przed wybuchem wojny uzupełniono wybudowane fortyfikacje schronami pozornymi oraz polowymi. Dalszą rozbudowę Obszaru Warownego "Śląsk" przerwał wybuch wojny.

Polacy - budując systemy umocnień, wzorowali się wówczas na swoim sojuszniku, Francji, która opierała strategię wojny obronnej na słynnej linii Maginota.

Były to głównie schrony bojowe (ciężkie i średnie), uzupełnione przez zapory przeciwpancerne i przeciwpiechotne. Projekt pierwszych schronów Obszaru Warownego "Śląsk", którego autorem był generał Kutrzeba, został zatwierdzony w 1933 roku.

Grzybek88

• Gość
Odp: Bunkry z Obszaru Warownego "Śląsk"
« Odpowiedź #1 dnia: 28.01.2012, 14:45:00 »
Parę fotek ze sprzątania jednego ze schronów ;)

Offline Goligo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Discovery 2200
« Odpowiedź #2 dnia: 28.01.2012, 15:01:58 »
Grzybku wrzuciłeś  zdjęcia z bunkra który najbardziej mnie urzekł. Jak chodziłem w nim wydał się najczystszy, a był on ostatnim który zwiedziłem :ok Brakło tylko latarki i aparatu cyfrowego, więc niestety dołu nie udało się zwiedzić  :( Ale co się odwlecze to nie uciecze :lol

Offline matthias.skl

• Nowy użytkownik
  • *
  • Garrett Ace 250
« Odpowiedź #3 dnia: 16.02.2012, 11:57:12 »
Witam serdecznie

Jeśli ktoś z Kolegów planuje zwiedzanie fortyfikacji dawnego Obszaru Warownego "Śląsk", to ja jako członek Stowarzyszenia Na Rzecz Zabytków Fortyfikacji "Pro Fortalicium" oferuję pomoc przy oprowadzaniu, bądź otwieraniu izb muzealnych tego stowarzyszenia :)

Pozdrawiam :)