Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: Trochę grudnia trochę stycznia  (Przeczytany 562 razy)

Offline luisdrive

• Użytkownik
  • **
  • Doświadczenie uczy,że... ...niczego nie uczy
Trochę grudnia trochę stycznia
« dnia: 22.01.2012, 23:09:07 »
Grudzień i Styczeń a pogoda wiosenna więc można poszperać :)

Coś z niemieckich 2-go wojennych okopów......Japoński krótki miecz Wakizashi. Jeżeli ktoś ma jakieś wiadomości czy w 1945r na wyspie Wolin lub Pomorzu broniły się oddziały niemieckie,które w jakikolwiek sposób można powiązać z Japonią lub jakoś to wytłumaczyć to b.proszę bo ja nie mam pojęcia.

Inne okopy:wydaję mi się że nosili je nasi lub Rosjanie i że są prawdopodobnie z dostaw angielskich.Jeśli się mylę to chętnie dowiem się jak to jest.Z góry dziękuję.

Jak rozwalisz stary śmietnik to można coś fajnego wywąchać :D Dwa dni tam siedziałem,żeby pozbierać wszystkie kawałki.

Bagnet znalazłem szukając kluczyków do auta,które podczas wygłupów kolega wrzucił w moczary. Pochwa była 3m dalej. Nie wiem co to za bagnet.

"Ojczyznę kochać trzeba i szanować.Nie deptać flagi i nie pluć na godło. Należy też, w coś wierzyć i  ufać...Ojczyznę kochać i nie pluć na godło"
                              Wychowanie-T.Love

Offline Laki

• *VIP*
  • Aktywny użytkownik
  • każdy z nas ma swoją datę...
Odp: Trochę grudnia trochę stycznia
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2012, 08:59:48 »
Witam...
Miecze krótkie , jak w tym przypadku mogły pochodzić z zasobów rosyjskich. Po wojnie 1904-1905 sporo właśnie takich "łupów" wpadło w ręce rosjan. Druga wersja "pojawiania" się wakizasi i katan mówi o wspołpracy Japończyków i Niemców, a miecze (tu opieram się o "zaczytane" w necie) pełniły rolę podarunku, z racji rangi nadawanej im w Japonii. Ze względu na brzytwową naturę pełniły rolę uniwersalną. Jest to jednak bardzo rzadkie trafienie. Dodam jako ciekawostkę, że oficer Cesarstwa Japonii , który znalazł się w niewoli (a była to rzadkość) w początkowej fazie wojny z USA mógł zachować katanę, ale po krótkim okresie czasu zweryfikowano ten rozkaz, ze względu na to, że miecz to broń podstawowa i oficer zobligowany kodeksem mając taką przy boku musiał walczyć "do końca" ... co czynił.
Pozdrawiam...