Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: Wykrywacz - militarka, 1500zł  (Przeczytany 754 razy)

Offline Player

• Nowy użytkownik
  • *
Wykrywacz - militarka, 1500zł
« dnia: 24.12.2011, 20:12:23 »
Witam. Proszę o podanie wszystkich dostępnych modeli wykrywaczy i info, gdzie je można kupić. Interesują mnie głównie nowe, ale nie pogardzę też używanymi, tylko żeby miały gwarancję. Interesuje mnie tylko wykrywka na militarke. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Offline scolopendra

• Aktywny użytkownik
Odp: Wykrywacz - militarka, 1500zł
« Odpowiedź #1 dnia: 24.12.2011, 21:19:29 »
Rozumiem, że suma  1500 PLN to wartość graniczna. Jeśli chodzi o nowy sprzęt, to specjalnego pola do popisu tutaj nie masz. Szczególnie wśród wykrywaczy zachodnich, gdzie sprzęty służące do "relic hunting", czyli w uproszczeniu tego, co my nazywamy "militarką" oscylują w przedziale od 400 euro do... nieraz 1400.

Poza tym nie określiłeś kilku parametrów:

-statyk czy dynamik
-VLF czy PI
-do jakiej militarki, drobnej oraz grubej, czy tylko grubej i duże głębokości

Bez tego nie pojedziemy dalej.

Byłoby dużo wygodniej, gdybyś odpuścił utarte stereotypy o nie kupowaniu używanego sprzętu w zastosowaniu do wykrywaczy metali, szczególnie zachodnich, które poza sporadycznymi przypadkami psują się niezmiernie rzadko (znam egzemplarze chodzące od kilkunastu lat bez najmniejszej awarii). No, ale nie moje 1500 PLN, nie moja sprawa. Czysto militarnego sprzętu, stabilnego i powtarzalnego w egzemplarzach, wielu producentów krajowych nie robi. Słynny Smętek ma może i nieduży, ale jednak rozrzut w osiągach w przypadku poszczególnych egzemplarzy. Polskie PI to w 60-70 % szmelc różniący się od siebie wykonaniem w sposób drastyczny (raz się uda, raz nie). Ze swojej strony polecałbym do tych celów albo Smętka z co najmniej 2 cewkami (25 i 37 cm), albo Rutusa Proximę, którym możesz szukać z powodzeniem militarki, jeśli go odpowiednio ustawisz, żeby nie łapał kolorowego drobiazgu. Możesz próbować z firmą Armand, ale nie będę się w jej przypadku wypowiadał ani na za, ani przeciw - nie znam wyższej klasy sprzętów, niższa to badziew.

Z zachodu, mógłbym Ci polecić trochę używanego sprzętu, który bije niejednokrotnie polskie produkcje na głowę, ale 1. nie spełnia Twoich kryteriów dotyczących gwarancji 2. ludzie wiedzą co dobre i niełatwo te starsze analogowe statyki kupić.

Offline thokapick

• Użytkownik
  • **
  • Whites 3900 PRO / Omega 8000 i G2 / Prospector2
« Odpowiedź #2 dnia: 24.12.2011, 21:38:50 »
Osobiście chodzę z Armandem Prospectorem 2 a i Dawe z nim czesze militarkę ( jak łuseczki małe, średnie tak i wielkie rzeczy) więc na pewno można polecić ten model. - 1 250,00 zł (pewnie w zimie możesz negocjować cenę u producenta - sam tak pisze ;-D)
Praca jak statyczna tak i dynamiczna

Czytałem że i Whites 3900 jest na żelazo - ale niestety mój się spalił po 5 minutach działania i 1 fancie więc jak wróci z naprawy to dopiero wtedy zobaczę czy i jak działa w terenie. - 1499  zł
Statyk
Największy skarb jaki znalazłem z wykrywaczem to spokój i odpoczynek na łonie natury.

Offline SQ8NGI

• Użytkownik
  • **
  • Rutus Argo 2.0 ; Prospektor Armanda
« Odpowiedź #3 dnia: 24.12.2011, 22:38:54 »
na militarkę też jest dobry prospektor Armanda sporo znalazłem nim łusek i amunicji chociaż moje tereny są ubogie w takie fanty.a co do monetek to należy często gęsto patrzeć też na wskaźnik diodowy w prospektorze bo monety wielkości grosza nie zawsze zasygnalizuje sygnałem dźwiękowym.

Offline brzunio

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 24.12.2011, 23:42:40 »
Prospector 2 jest bardzo dobry na militaria.Gdybyś się zdecydował mam tzw NÓWKĘ kupioną w maju tego roku  :) Opuszczę 150 pln  :zgoda

Offline scolopendra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 25.12.2011, 00:02:31 »

Czytałem że i Whites 3900 jest na żelazo - ale niestety mój się spalił po 5 minutach działania i 1 fancie więc jak wróci z naprawy to dopiero wtedy zobaczę czy i jak działa w terenie. - 1499  zł
Statyk

Cena przyzwoita, ale za tę sumę wolałbym wziąć Whitesa 5900 Di Pro SL, akurat na znanym portalu aukcyjnym są dwa, jeden droższy, praktycznie nówka nieśmigana ale bez gwarancji, drugi tańszy używany z półroczną gwarancją rozruchową. Sprzęt osiągami dość mocno bije 3900-tkę, praktycznie jest to ze starych analogów wykrywacz znajdujący się w pierwszej piątce (jak nie trójce) najgłębszych wykrywaczy jednocewkowych.

Można polemizować czy to bezpieczne czy nie, z drugiej strony sprzęt kupiony u dealera może się zepsuć w pechowym 13-tym miesiącu i też pozostaje tylko płatny serwis. Ale wg mnie Whitesy się rzadko psują - kolega thokapick chyba musiał mieć wyjątkowego pecha.

Offline karkosix

• Użytkownik
  • **
  • HS-3 Smętek
« Odpowiedź #6 dnia: 25.12.2011, 09:13:36 »
Ja militarke czesze ze smętkiem jest dla mnie nie zawodny

Offline commander2

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 25.12.2011, 11:15:20 »
A i tak najlepsze i najgłębsze fanty wychodziły spod dobrze zestrojonego Jabla.
Wyjściowy to on nie jest,ale za to bardzo skuteczny.
A jak masz 1500 ,to go kupisz i jeszcze Ci na niezły samochód zostanie  :)
c2

Offline thokapick

• Użytkownik
  • **
  • Whites 3900 PRO / Omega 8000 i G2 / Prospector2
« Odpowiedź #8 dnia: 25.12.2011, 11:40:33 »

Cena przyzwoita, ale za tę sumę wolałbym wziąć Whitesa 5900 Di Pro SL, akurat na znanym portalu aukcyjnym są dwa, jeden droższy, praktycznie nówka nieśmigana ale bez gwarancji, drugi tańszy używany z półroczną gwarancją rozruchową. Sprzęt osiągami dość mocno bije 3900-tkę, praktycznie jest to ze starych analogów wykrywacz znajdujący się w pierwszej piątce (jak nie trójce) najgłębszych wykrywaczy jednocewkowych.

Można polemizować czy to bezpieczne czy nie, z drugiej strony sprzęt kupiony u dealera może się zepsuć w pechowym 13-tym miesiącu i też pozostaje tylko płatny serwis. Ale wg mnie Whitesy się rzadko psują - kolega thokapick chyba musiał mieć wyjątkowego pecha.

No ja swojego kupiłem na aukcji - 2 miesiące stary , 2 lata gwarancji i nie miał ani jednej rysy! widocznie nikt nic nie znalazł za 1 razem ;-D i kupiłem go za 4000kc czyli około 690 PLN. A  to że się zjarał uważam za przypadek, teraz jest w Irlandii u Whitesa na naprawie więc zobaczymy.
Największy skarb jaki znalazłem z wykrywaczem to spokój i odpoczynek na łonie natury.