Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: Co wybrać X-TERRKE 705 czy Fisher f70  (Przeczytany 1523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michu021

• Nowy użytkownik
  • *
  • bounty hunter lone star
Co wybrać X-TERRKE 705 czy Fisher f70
« dnia: 27.10.2011, 10:32:00 »
Jak w temacie!! Jakieś sugestie? czy warto? jak się sprawuje na kolorki itp.?
Przymierzam się do kupna i konkretnie nie mogę  się zdecydować!!!
Może ktoś pomorze dokonać wyboru i mnie przekona do x-terrki cz f70?
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Offline Administrator

• Administrator
  • Zaawansowany użytkownik
    • Wykrywacze metali
Odp: Co wybrać X-TERRKE 705 czy Fisher f70
« Odpowiedź #1 dnia: 27.10.2011, 20:26:57 »
Podobno f70 masz szybszy procek. Generalnie X stawia na lekkosc.

Offline mackgywer

• Aktywny użytkownik
  • MINELAB QUATTRO MP
« Odpowiedź #2 dnia: 27.10.2011, 21:02:31 »
Minelab górą .  x-terka jak najbardziej.
Prawdziwy mężczyzna nie pije miodu.
Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.

Offline tuptuś dreptaczek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28.10.2011, 20:24:21 »
Inwestuj w x-terkę. Będziesz bardzo zadowolony.  :okok Ciągnie jak kosiarka. Stajnia Minelaba - tu wybierzesz dobry wykrywacz. I to nie jest krypto reklama. Stwierdzam to na podstawie mojego doświadczenia. :)

Offline odkrywca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17.12.2011, 20:15:54 »
Witam, podłącze się pod ten temat kolegi michu21, zamierzam kupić którąś  z tych wykrywek  X-TERRKE 705 czy Fisher f70.
Chodzi mi o przeszukiwanie głębiej zalegających przedmiotów tzn. 50 cm w dół, zarówno kolorek jak i militaria.
Pytanie, która lepsza i proszę o opinie kolegów którzy mają ten sprzęt lub posiadali, jakie wady i zalety.
Z góry dziękuję  :)   

Offline Januszl

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18.12.2011, 10:58:18 »
Obydwa sprzęty b.dobre. Jeżeli chodzi o szybkość przemiatanie to raczej Fisher. Co do głębszych poszukiwań, a mowa o 50 cm w dół to pozostaje jeszcze wyższa półka. Tu polecam Fisher f 75 LTD, no i  z czystym sumieniem XP Deus. Jedyna wada tych sprzętów to cena, ale to już kwestia wyboru. :ok

Offline odkrywca

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18.12.2011, 12:58:09 »
Kolego Januszl, jestem wdzięczny za to że dzielisz się swoją opinią i należy się  :zgoda może kiedyś będzie na to okazja.
Ale mam pytanie, czy Twoja opinia jest poparta praktyką co do tych wykrywek? Nie zrozum mnie źle  ;) chcę uniknąć sytuacji takiej jak z naszymi v4, bo jak zadałem pytanie przed zakupem jaki wykrywacz do 1600 zł to dużo osób poleciło v4, ale teraz gdy założyłem wątek odnośnie rad do v4, to jest nas tylko dwóch (gdzie szanowna reszta  :o) . Oczywiście pomijając kolegę Radek który stara się jak może, w jego stronę ukłon. Dlatego praktycy odezwijcie się, w końcu to nie boli  :)
Pozdro.

Offline Artur

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18.12.2011, 15:55:39 »
Zapoznałem się z wcześniejszymi postami.
Mam taki sam dylemat co do wyboru wykrywki.

Czy fisher f75 LTD można kopnąć monetę z 50 cm i przed podjęciem kopania mieć stabilne id cyfrowe na monetę np.boratynkę (a one dają dobry sygnał) to możliwe prosiłbym o wypowiedź użytkowników,ponieważ to mnie zaciekawiło co napisał Janusz:)

Czytałem że na trybie prospecting w x705 ktoś wykrył na 50 cm +/- 5 cm , kilka monet które leżały obok siebie co 2-5 cm
były to szelągi krzyżackie ( wiemy jakie są cieniutkie )

Cieszył bym się z wykrywki przy pomocy której wykryję i kopnę monetę z 30 cm i moje pytanie czy fisher który ma 13 kHz wykryje tą monetę ( dodam że f75 ma tą samą częstotliwość)  czy minelab x705 który ma 7,5 kHz ...

Tak jak ktoś napisał decydując się na sprzęt w tym przedziale cenowym ( myślę o używanym ) minelab : 1500-2000 , fisher 1500-2000 zł chciałbym nie żałować wyboru dodam że korzystałem z garrett ace 250 , fisher f4 , krótko teknetics omega 8000 .

Ewentualnie teknetics T2 lecz on ma 19khz i jest czuły przeznaczony na złoto - już przeczytałem że nie na polskie warunki chyba że ktoś chce szukać drobinek/samorodków złota takie to czułe ustrojstwo...

Zależy mi na głębszym sprzęcie niż kanarek 250 i żeby wystarczył mi na kilka sezonów ( wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia ) , a także najlepiej jakby wykrywacz monety ustawione na sztorc ( Janusz napisał że fisher f75 LTD i Deus jest w stanie to osiągnąć )

Z góry dziękuję wszystkim za opinie

Dziękuję Janusz i Misiu ; Nadal Proszę o doradztwo - im więcej opinii tym lepiej . Nie muszę chyba dużo pisać - pozostałe osoby jak i te które dołączą do tego forum będą miały jakiś zarys w tym temacie :)
« Ostatnia zmiana: 18.12.2011, 19:46:52 wysłana przez Artur »

Offline Januszl

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18.12.2011, 16:51:04 »
Jeżeli moneta z 50 cm, to już nawet nie ma co kombinować, pozostaje już tylko deus ,  ale jak to mówi mój znajomy posiadacz tego sprzętu , a i owszem pociągnie ją  , jeżeli będzie miała średnice minimum 3 cm. w górę i leżała płasko. 8-| :ok

Offline Misiu

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 18.12.2011, 19:00:03 »
Witam
Kolego Arturze, zapomnij o wyciąganiu boratynek zalegających na 50 cm. Jeżeli już monetki. to tak do około 30 cm.
Nie daj wiary tym bajecznym opowieściom.
Pozdrawiam

Offline michu021

• Nowy użytkownik
  • *
  • bounty hunter lone star
« Odpowiedź #10 dnia: 24.01.2012, 10:32:16 »
Zdecydowałem się na x-terrkę 705 i jestem zadowolony cewka dd elipsa 18.75kHz i fajnie wymiata drobnicę!!!

Online Perla

• Użytkownik
  • **
  • ML/XT/705
« Odpowiedź #11 dnia: 24.01.2012, 18:02:22 »
Witam,

Ja Byłem posiadaczem v4 i byłem z niej bardzo zadowalany i jest  w tym przedziale cenowym  najlepsza ( jest to mój zdanie ) jest solidna
I jak to mówi Bekon  ”proxa nie łamiotsa” od prawie dwóch tygodni  posiadam x 705 i zdążyłem już z nią raz wyskoczyć w teren jak na razie zauważyłem ze jest bardzo stabilna czego na pewno brakowało proxie .Robiłem w domu testy w locie proxie i  705 –tce  to jeden i drugi wykrywacz zobaczył monete w zasadzie z takiej samej odległości z tym ze proxa nie wiedziała jeszcze co to jest i skakała a  M-l już był stabilny
Na pewno M-L ma dużo lepsza dyskryminacje od Proxy .Jezeli wytniesz metal to możesz sobie nim machać przed cewka a ML się nawet nie odezwie ,V4 się wzbudzało z tym zew  proxie mam koncentryk . a w M-l DD 7.5 .Może na weekend załatwię kamerę to nagram trochę testów i wrzucę na PS .Niestety do tego potrzebna jest jeszcze w miarę dobra miejscówka oraz szczęście .Prostym przykładem jest mój ostatni weekend byłem z kolega który posiada smętka i powiem ci ze wcale nie odstępował ode mnie , a do tego znalazł takiego fanta ze do szok .
Artur jezeli masz blisko do mnie to zapraszam bedziesz miał okazje ocenic 705 tke

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24.01.2012, 18:21:21 wysłana przez Perla »

Offline gisio

• Użytkownik
  • **
  • x-terra705
« Odpowiedź #12 dnia: 24.01.2012, 19:16:06 »
Nie mogę wypowiedzieć się na temat fiszerka ponieważ nie posiadam takowego i nigdy z nim nie pracowałem.Natomiast z x-terrką już co nie co przeżyłem.Jak do tej pory nie daje mi powodów do narzekań.Postaram się opisać swoje spostrzeżenia z korzystam przy tym z niektórych waszych  pytań.Zacznę od monety zalegającej na 50 cm.Oczywiście tereska jest w stanie zobaczyć monetkę na takiej głębokości, pytanie tylko czy są tak duże monety aby miała szansę je zobaczyć.Tryb prospecting x-terra 705, 50cm.+/-5cm.kilka monetek rozrzuconych czy zobaczy.Myślę że mogło tak być jest to tryb w pół statyku dość głęboki posiada tylko szczątkową dyskryminacje i kopie się to co zapiszczy.Nawet jak gość znalazł te monetki to na pewno nie wiedział co kopie równie dobrze mógł to być mocno skorodowany odłamek.Natomiast jeśli to  było 50+/-5 monetki rozsypane na kilku centymetrach to zapewne terka w all metalu  także by je spostrzegła. :) Przewagą x-terry jest to że można dobrać sobie cewkę z częstotliwością do poszukiwań jakie nas interesują.Trzy częstotliwości 3 \ 7,5 \  i 18,75 \kHz to już bardzo poważny arsenał.705 potrafi zadziwić na środku pewnego pola dała mi czyściutki sygnał na kolor.Zabrałem się do kopania nie sprawdzając terenu  w koło.To był mój największy błąd.Wykopałem dołek w którym mieściła się cała saperka wraz z połową mojego ramienia po obwodzie dobry metr.Po to tylko by dokopać się do grubego kabla energetycznego.Sami sprawdźcie na jakich głębokościach takowe są umieszczane.Od tamtego czasu zawsze sprawdzam czy sygnał nie ciągnie się gdzieś dalej. Pozdrawiam :) :)
Ja też znajdę karabin dla siebie

Offline Artur

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24.01.2012, 20:09:42 »
Perla jestem z kuj pom . Widziałem nie raz nie dwa co potrafi x705 na żywo i w moich rękach także ;)
Zastanawiające te porównanie do proxy.

gisio - co do tych żelastw na 50 cm +/- zgadzam się mógł się nie domyślać co kopie i pewnie tak było.