Strona główna Forum Archiwum Katalog stron Pomoc Kontakt

Autor Wątek: GARRETT ACE 250  (Przeczytany 2505 razy)

Offline krakus1974

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: GARRETT ACE 250
« Odpowiedź #15 dnia: 06.09.2011, 14:26:11 »
Dzięki wszystkim za rady:)Kolegę dzisiaj trafiłem i miał właśnie ACE 250 więc wyruszę z nim na jakiś wypad i mi pokarzę co i jak.Nawet mówił,że ma kilka ciekawych miejsc.Mówił też,że trzeba pochodzić z tym kilka miesięcy to się samemu połapie wszystko.A złomu koło mnie w ziemi tyle,że jak bym zbierał wszystko to za miesiąc mi się sprzęt wróci :). Dzisiaj idę znowu na spacerek tak się wciągłem :) . Gdyby ktoś miał jeszcze jakąś radę to proszę pisać.Pozdrawiam.Aha a te oznaczenia przy kwadracikach to są rodzaje metali czy wielkość przedmiotów. 1c..5c ..10c??

Online scout

• Użytkownik
  • **
  • GRT.ACE 350
« Odpowiedź #16 dnia: 06.09.2011, 17:33:13 »
na oznaczenia radzilbym nie patrzec one sa tylko sugrowane. wyczuj sam dzwiek ! :D tak bedzie najlatwiej. no i pochwal sie po wykopkach  ;)

Offline krakus1974

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06.09.2011, 18:21:16 »
No i ja też coś znalazłem :).Ten guzik z gwiazdką to chyba jakaś babcia na grzybach zgubiła a ten wojskowy to raczej nie za stary ale cieszy ta 50 groszówka z 1949 roku.Chyba aluminium bo bardzo leciutka.Fajnie coś znaleźć mimo że nie baaardzo stare:)

Offline LiPa

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06.09.2011, 23:42:04 »
Z tego co czytam to Twoje pierwsze poważniejsze znajdki. Może będziesz epokami zbierał. Teraz sam PRL. Na następnej wyprawie coś z II WŚ, dwudziestolecie międzywojenne...aż może znajdziesz Adamowe żebro :)

Offline krakus1974

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 07.09.2011, 15:04:23 »
Dzisiaj też byłem:)Przecież są wykopki to trza kopać!:)

czy to wojskowy czy cywilny guzik?Czy to wo gule guzik?

Z czego to są naboje?

pewnie też jakieś teraźniejsze:(
łuskę już znalazłem..Łuska Mauser produkcja niemiecka.

Offline hobbit

• Nowy użytkownik
  • *
  • Garrett Ace 250
« Odpowiedź #20 dnia: 27.11.2011, 17:01:52 »
Kilka spostrzeżeń po 2 dniach na polu z 250tką w ręku:
1 Co większe żelastwo po wycięciu 2 kresek z lewej i czułosci max -1 lub -2 i tak cię dorwie nawet na 0,5m i lepiej...
2 Funkcję osłonki na elektronikę doskonale pełni woreczek śniadaniowy i zwykła gumka recepturka.
3 Fest zardzewiałe żelastwo pokazuje się jako kolor.
4 Pomiarowi głębokości nie należy zbytnio ufać.
5 Nowe baterie Energizera używałem coś koło 7h w sumie i spadła jedna kreska, choć akumulatorki w pogotowiu miałem na zapas.
6 Pin pointa namierzać zaczynaj obok, na gruncie bez sygnału.
7 Nie ma regulacji głośności? Ja podkleiłem otworki głośnika "srebrną" taśmą naprawczą - poziom głosu idealny jest teraz.
8 Kanarek 250 to fajny sprzęcior jest i na kilka znajdek liczyć można :)
9 Ogólna podpowiedź - łopatkę ogrodniczą wyrzuć... porządny ostry szpadel (wersja mniejsza) lub saperkę noś, bo inaczej lufa w krzokach i  nerwica....
10 Jak mie pieronie dołka nie zakopiesz po sobie to..... no  - ładne zakopanie to chwilunia.
"Zróbcie, by uczciwość opłacała się bardziej niż kradzież, a nie będzie kradzieży."

Offline hobbit

• Nowy użytkownik
  • *
  • Garrett Ace 250
« Odpowiedź #21 dnia: 26.12.2011, 18:32:09 »
No i po kilkunastu wyjściach z kanarkiem w garści dodać kilka słów mogę... Otóż tak... W zaśmieconym gęsto terenie idzie dostać szału, kanar od czasu do czasu lubi się wzbudzić przy jakimś co mocniejszym uderzeniu cewką w gałąź czy coś w tym stylu. Dzisiaj na zaśmieconym różną drobnicą terenie  (polmosy, gwoździe. folia alu itp) asior pikał jak porąbany, a poszukiwanie było dość przez to nieprzyjemne, bo gdy ma dwa fanciki obok siebie - po prostu głupieje. Zaledwie po kilkunastu połowach z Ace'm 250 można go nieźle poznać, i jednak chciało by się czegoś więcej... (już mnie fisher f5 korci...). Co do id znaleziska - można sobie w kanarku nim dolną część pleców podetrzeć... no cóż - mimo wszystko i tak jest w mojej skali 1do 5 w stosunku cena/jakość na 3+, no może 4-)

Z modyfikacji które są IMO niezbędne - podklejenie głośnika w celu wyciszenia(coby gwarancji nie utracić), doszczelnienie dobra taśmą izolacyjną kabla przy cewce, bo wilgoć lubi tam siedzieć, sprawdźcie dokręcenie wtyczki na kablu od cewki bo u mnie dało się sporo te śrubeczki dokręcić a kanar jakby stabilniejszy się zrobił. Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale Kanarek na akumulatorkach jest jakby bardziej dziki i ma częściej tajemnicze wbudzenia niż na kompecie np duraceli... hmmm Może ktoś coś dopisze?     
"Zróbcie, by uczciwość opłacała się bardziej niż kradzież, a nie będzie kradzieży."

Offline scolopendra

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 29.12.2011, 00:44:30 »
Z tego co czytam to Twoje pierwsze poważniejsze znajdki. Może będziesz epokami zbierał. Teraz sam PRL. Na następnej wyprawie coś z II WŚ, dwudziestolecie międzywojenne...aż może znajdziesz Adamowe żebro :)

Akurat guziczek z gwiazdką nieco starszy niż PRL, bo to typowy cywilny guzik lany, różnie go datują, ale wg mnie XVIII - 1 połowa XIX wieku.  :) Dość częste znalezisko na karczmach ze schyłkowej epoki I Rzeczpospolitej i początku zaborów. Tak że początki nie takie słabe nawet.  :)

No i po kilkunastu wyjściach z kanarkiem w garści dodać kilka słów mogę... Otóż tak... W zaśmieconym gęsto terenie idzie dostać szału, kanar od czasu do czasu lubi się wzbudzić przy jakimś co mocniejszym uderzeniu cewką w gałąź czy coś w tym stylu. Dzisiaj na zaśmieconym różną drobnicą terenie  (polmosy, gwoździe. folia alu itp) asior pikał jak porąbany, a poszukiwanie było dość przez to nieprzyjemne, bo gdy ma dwa fanciki obok siebie - po prostu głupieje. Zaledwie po kilkunastu połowach z Ace'm 250 można go nieźle poznać, i jednak chciało by się czegoś więcej... (już mnie fisher f5 korci...). Co do id znaleziska - można sobie w kanarku nim dolną część pleców podetrzeć... no cóż - mimo wszystko i tak jest w mojej skali 1do 5 w stosunku cena/jakość na 3+, no może 4-)

Z modyfikacji które są IMO niezbędne - podklejenie głośnika w celu wyciszenia(coby gwarancji nie utracić), doszczelnienie dobra taśmą izolacyjną kabla przy cewce, bo wilgoć lubi tam siedzieć, sprawdźcie dokręcenie wtyczki na kablu od cewki bo u mnie dało się sporo te śrubeczki dokręcić a kanar jakby stabilniejszy się zrobił. Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale Kanarek na akumulatorkach jest jakby bardziej dziki i ma częściej tajemnicze wbudzenia niż na kompecie np duraceli... hmmm Może ktoś coś dopisze?   

W silnie zaśmieconym terenie prawie każdy wykrywacz będzie dawał błędne sygnały, a to spowodowane wzajemnym maskowaniem różnych rodzajów metalu. Więc nie ma się co denerwować. Poszukiwania to też nauka cierpliwości.  :) Dlatego również radziłbym, żebyś jeszcze nie przeskakiwał level wyżej, bo kilkanaście wyjść, to nie aż tak dużo, żeby poznać wszystkie tajniki każdego modelu wykrywacza. ID w kanarkach faktycznie jest biedne, dlatego ja szukając nimi nawet na wyświetlacz nie patrzyłem... zresztą wolę słuchać niż patrzeć na wskazania. Co do ostatniej myśli, akumulatorek ma 1,2 V a nie 1,5 V jak normalne ogniwo, co sumarycznie może dawać pewien spadek napięcia wyjściowego. Wprawdzie każdy wykrywacz ma pewną tolerancję różnic napięcia, ale zauważyłem, że moje Tesoro przy ostrym jego spadku tak samo "dziczeje", staje się bardziej czułe na drobiazgi i popiskuje nawet na mniejsze kawałki stali, których wcześniej nie pokazywał. Ja to nazywam "łabędzim śpiewem baterii".  ;)